بین الملل > خاورمیانه - حسن هانیزاده کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتوگو با خبرآنلاین سناریوی سعودیها در بابالمندب و وضعیت میدانی جنگ در یمن را تشریح کرد. این کارشناس میگوید: ادعای عربستان این است که ایران انصارالله را وادار کرده تا تنگه بابالمندب را ناامن کند.
محمد اکبری: عربستان با شروع جنگ در یمن در ابتدا تلاش کرد وضعیت منطقه را به نفع خود تغییر دهد و با این تفکر که می تواند کار انصارالله در یمن را یکسره کند، به روندی غیر قابل بازگشت وارد شد و هر روز بیشتر و بیشتر در این وضعیت گرفتار شد. یمن جایی نبود که عربستان بتواند هم جنگ را آغاز کند و هم خود آنرا تمام کند. وضعیت استراتژیکی این منطقه به گونه ای است که نمی توان با معادلات مشخص وارد آن شده و به راحتی از آن بیرون آمد. در این مسیر عربستان راههای جدیدی را آزموده است و یکی از این مسیرها ایجاد جنگ روانی در تنگه باب المندب و بستن این آبراهه بود. چه مسائلی پشت این بازی سعودی ها بود و چرا آنها خیلی زود این بازی را به پایان بردند؟ در این باره با حسن هانی زاده کارشناس مسائل خاورمیانه گفت و گو کرده ایم که از نظر می گذرانید:
عربستان در بابالمندب به دنبال چه بود؟ اهمیت این تنگه از لحاظ استراتژیکی چیست و چرا سعودیها موضوع بستن این تنگه را پیش کشیدند؟
تنگه باب المندب یک تنگه بسیار استراتژیک است که در کنار ساحل عدن در جنوب یمن قرار دارد و اغلب کشتیهای نفتکش که در دریای سرخ و مدیترانه و دریای عرب و خلیج فارس تردد میکنند، نوعا از این تنگه عبور میکنند و از اهمیت بالایی هم برخوردار است. به اعتبار اینکه یمن جزئی از حوزه جغرافیایی که بر این تنگه اشراف دارد، این شرایط وجود داشت که تنش بین سعودی ها و یمن به این منطقه هم سرایت کند. به همین دلیل عربستان سعودی همواره سعی کرده که بر این تنگه مسلط شود تا بتواند در حقیقت نقش کلیدی خودش را در منطقه، مخصوصا در جزیرهالعرب حفظ کند و ارتقاء ببخشد.
به همین دلیل با توجه به شرایط بحرانی یمن و اینکه عربستان سعی میکند آبراهها را در کنترل داشته باشد، اخیرا یک نوع جریانسازی شکستخوردهای را آغاز کرد. با توجه به اینکه انصارلله دو ناوچه دریایی عربستان را هدف قرار دادند، عربستان مدعی شد که صادرات نفت خودش را در واقع از بابالمندب متوقف میکند تا یک نوع جریانسازی و اجماع عمومی علیه انصارالله ایجاد کند و وانمود کند که تنگه بابالمندب در خطر است و جامعه جهانی را وادار کند که یک ائتلاف جهانی علیه حوثیها و انصارالله تشکیل دهند. به همین دلیل این طرح با شکست مواجه شد.
این امر بعد از تهدیدات اخیری که دونالد ترامپ مبنی بر قطع صادرات نفت ایران داشته و پاسخ کوبنده ایران مبنی بر اینکه ایران در صورت عدم صادرات نفت خود، اجازه نخواهد داد که از منطقه یک قطره نفت صادر شود، عربستان سعودی تفسیرش این است که ایران انصارالله را وادار کرده تا تنگه بابالمندب را ناامن کند و به همین دلیل جریانسازی گستردهای را آغاز کرد، ولی خیلی مورد توجه جهانیان قرار نگرفت و وضعیت بابالمندب به حالت عادی بازگشت و اتفاق خاصی رخ نداد و به همین دلیل به نظر میرسد که عربستان سعودی تلاشش این است که بر این تنگه تسلط پیدا کند تا هم بهعنوان برگ برنده از دست ایران خارج شود، هم انصارالله نتواند اقدامی علیه نفتکشهای عربستان کنند و اینکه عربستان وانمود کند که در منطقه حافظ امنیت آبراهها است.
آقای هانیزاده! الان وضعیت میدانی بین جنگ عربستان و یمن و گروه انصارالله به چه شکلی است؛ آیا درگیری وجود دارد یا نه و اینکه به چه روندی وجود دارد؟جنگ یمن برای عربستان حالت فرسایشی پیدا کرده است. عربستان از حدود یک ماه پیش تلاش میکند تا الحدیده را اشغال کند که یک منطقه بندری است و یکی از بنادر مهم یمن است، ولی با شکست مواجه شد. هم امارات و هم نیروهای ائتلاف سعودی علیرغم استفاده از تجهیزات نظامی نتوانستند این بندر را اشغال کنند، ولی الان ابتکار عمل میدانی پس از 40 ماه از حمله عربستان به یمن در دست انصارالله و نیروهای مقاومت و نیروهای انقلابی، کمیتههای انقلابی قرار گرفته، به اعتبار اینکه موشکهای بالستیکی که در دست ارتش یمن و انصارالله است، موازنه قدرت را به نفع مردم یمن تغییر داده و عربستان با یک چالش امنیتی جدی مواجه شده است، نیروهای انصارالله و ارتش یمن شرکت آرامکو را که در حوزه نفتی بسیار فعال است، هدف قرار دادند و آرامکو اعلام کرده که در این شرایط قادر به ادامه فعالیت در عربستان نیست و این یک چالش جدی برای اقتصاد عربستان تلقی میشود.
به همین دلیل عربستان دنبال این است که وضعیت یمن را به گونهای مهار کند و درگیریها را به گونهای به پایان برساند که نقش کلیدی در آینده در دست انصارالله نباشد و به همین دلیل الان عربستان از نماینده دبیر کل سازمان ملل در امور یمن درخواست کرده که یکسری رایزنیهایی با انصارالله داشته باشد که بتواند به شکلی آبرومندانه از این باتلاق خارج شود.
چشماندازی برای این گفتوگوها وجود دارد؟ انصارالله از این بحثها استقبال میکند؟انصارالله با اصل مذاکرات مخالفتی ندارند، مشروط بر اینکه این مذاکرات به صورت کاملا رودررو و با توجه به اینکه انصارالله خواهان حل مشکلات داخلی هستند، شکل گیرد. اولا یک کنفرانسی برای بازسازی یمن تشکیل شود. عربستان نباید دخالت کند در مسائل داخلی یمن و همچنین یک دولت وحدت ملی تشکیل دهد، انتخابات آزاد برگزار شود؛ اینها جزئی از شرایط انصارالله است که عربستان سعودی در صورت پذیرش این خواستهها، ناچار است جنگ را به پایان برساند. در غیر این صورت هرگونه مذاکرهای که انجام شود، محکوم به شکست است. در گذشته هم مذاکراتی در کویت بین انصارالله و دولت سعودی انجام شد که با شکست مواجه شد.
بین الملل > خاورمیانه - مهر نوشت: کارشناسان غربی در ادامه تلاش برای زیرسوال بردن فعالیتهای مشروع ایران در عرصه فناوری، این کشور را به سوء رفتار در فضای مجازی متهم کردند.
تنها ۲ روز بعد از اجرایی شدن مرحله نخست تحریمهای ضدایرانی، «آسوشیتدپرس» در همراهی با کارزار اعمال فشار بر ایران و با استناد به نظر کارشناسان حوزه امنیت-اطلاعات، مدعی شد عرصه تقابلجویی ایران برای انتقام از اقدام واشنگتن، فضای سایبری خواهد بود.
البته این نخستین بار نیست که کارشناسان غربی چنین نظریهای را مطرح میکنند. در تاریخ ۹ مرداد ماه نیز «استراتفور» در یادداشتی مدعی شد: اگرچه ایران از توانایی استفاده از راهکارهای نظامی متداول برخوردار است؛ عرصه درگیری فعلی تهران-واشنگتن فضای مجازی خواهد بود.
در بخشی از یادداشت این اندیشکده میخوانیم: ایران از حملات سایبری به عنوان بخشی از تاکتیک جنگ نامتقارن علیه رقبای منطقهای و آمریکا سود میبرد و احتمالا خصومت اخیر از راه فعالیتهای سایبری اعمال خواهد شد. اگرچه ایران در مقایسه با چین و روسیه تهدید بزرگی محسوب نمیشود، سماجت و اتکا دربهکارگیری تاکتیکهای نهچندان پیچیدهای که آزمون خود را پس دادهاند، به این کشور اجازه توفیق در هر ۲ مقوله جاسوسی سایبری و حملات سایبری مخرب را میدهد!
ایران فعلا دامنه حملات سایبری خود را محدود نگاه خواهد داشت
اکنون آسوشیتدپرس میگوید دغدغه متوسل شدن ایران به حملات سایبری از ماه میلادی می که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از برجام خارج شد، به اذهان راه یافت و با اقدام ۲ روز پیش وی مبنی بر امضای قانون اجرای دور اول تحریمهای ایران، قوت گرفت.
حتی ادعا میشود مادامیکه ایران به همکاری اتحادیه اروپا برای حفظ برجام امیدوار است، دامنه حملات سایبری خود را محدود نگاه خواهد داشت.
گفتنی است ایران در کنار کره شمالی، روسیه و چین از اولویتهای تهدید سایبری آمریکا محسوب میشود اما تمرکز ناگهانی کارشناسان و رسانههای غربی بر توانمندی سایبری ایران و القای این مطلب که از آن به عنوان جنگافزار استفاده میکند، در ادامه کارزار جنگ روانی علیه ایران و مانعتراشی برای برخورداری این کشور از فناوریهای خاص قابل ارزیابی است.
با نگاهی به مطالبات نامعقولی که غرب طی سالهای اخیرداشته است، به نظر میرسد در راستای اجرای نقشه مهار همهجانبه ایران، بعد از منع برخورداری این کشور از فناوریهای هستهای و موشکی، اکنون نوبت تحریم فضای سایبری رسیده است!
بین الملل > خاورمیانه - ایسنا نوشت: نخستوزیر عراق در واکنش به از سرگیری تحریمهای آمریکا علیه ایران گفت که ما مخالف وضع تحریم علیه ایران هستیم اما بغداد به منظور حمایت از ملت عراق به این تحریمها پایبند خواهد بود.
به گزارش اسپوتنیک عربی، حیدر العبادی، نخست وزیر عراق در یک نشست هفتگی در پاسخ به سوالی در رابطه با از سرگیری تحریمهای آمریکا علیه ایران گفت: ما کاملا مخالف تحریمهای بینالمللی هستیم و عراق هزینه سنگینی برای تحریمهایی که به مدت 13 سال علیه آن اتخاذ شد پرداخت کرد. تحریمها بر اساس تضغیف نظام پیشین ( عراق) علیه ما تحمیل شد اما منجر به تضعیف ملت، ایجاد شکاف در جامعه، از بین بردن بافت اجتماعی و ایجاد پدیدههایی شد که از قبل نبودند. این تحریمها نه تنها آن نظام را از بین نبرد بلکه به ظلم و استبداد خود ادامه داد و قوی تر شد چراکه شهروندان ضعیف شده بودند.
وی افزود: ما تحریمها را یک خطای اساسی و استراتژیک میدانیم و با آن همراهی نخواهیم کرد، ما مخالف تحریم هستیم اما به منظور حمایت از ملتمان به آن پایبند خواهیم بود.
العبادی ادامه داد: ما نیز همانند دیگر کشورهای جهان جز از طریق بانک فدرال عراق نمیتوانیم از دلار استفاده کنیم. حصار و تحریم جوامع را نابود میکند. ما مخالف تحریمها هستیم. نمیتوان تنها به خاطر یک هدف سیاسی یک ملت کامل را ضعیف و گرسنه کرد.
وی افزود: ما مخالفت تحریم هستیم ممکن است به آن پایبند باشیم زیرا کشورهای بزرگتر از ما پایبند هستند، اگر پایبند نباشیم شکست خواهیم خورد، من از تحریمها راضی نیستم اما این مساله به این معنا نیست که من خدمتی را ارائه دهم و یا خودم را اذیت کنم، من به عنوان نخست وزیر عراق نمیتوانم موضعی اتخاذ کنم که به ضرر شهروندانم باشد.
نخست وزیر عراق در پایان گفت که برخی ها از ما دعوت میکنند که حامی مستضعفین باشیم و ما حامی مستضعفین هستیم، برخی مصلحت دیگران را به مصلحت مردم ترجیح میدهند. ما به کشورهای همسایه تجاوز نمیکنیم اما اولویت ما ملت ما است و موضع ما مخالفت با تحریمها است.
به گزارش ایسنا، پیش از این فواد معصوم، رئیسجمهور عراق نیز در واکنش به تحریم های آمریکا علیه ایران گفت که شرایط فعلی عراق و طبیعت روابط پر منفعت آن با ایران باعث می شود که پایبندی بغداد به تحریمهای آمریکا علیه تهران را سخت کند. عراق در درگیری های فعلی نباید با یک طرف علیه طرف دیگری باشد و فشار زیاد بر ایران ممکن است نتایجی به دنبال داشته باشد که بر وضعیت داخلی عراق و دیگر کشورها تاثیر میگذارد.
از سوی دیگر، یک منبع در وزارت خارجه سوریه گفت که جمهوری عربی سوریه از سرگیری تحریمهای اقتصادی آمریکا علیه ایران را به شدت محکوم می کند.
این منبع تأکید کرد که طبق حقوق بین المللی این اقدامات یک جانبه و غیر قانونی صورت گرفته است تا تأکیدی بر گرایش سلطهطلبانه سیاستهای دولت آمریکا باشد. دولت آمریکا پس از خروج از توافق هستهای با ایران موضوعیت خود را از دست داد.جمهوری عربی سوریه در مقابله با سیاستهای خصمانه دولت آمریکا، با جمهوری اسلامی ایران ابراز همبستگی می کند و دمشق اطمینان دارد رهبری، دولت و ملت ایران خواهند توانست بر آثار این اقدامات فائق آیند.
پیش از این کاخ سفید با انتشار تصویری از رییسجمهور آمریکا در حال امضای فرمان اجرایی بازگشت تحریمهای هستهای علیه ایران، بیانیه وی در این خصوص را نیز منتشر کرد.
در این بیانیه آمده است که از سهشنبه (هفتم اوت) تحریمهای صنعت خودرو، طلا و ریال علیه ایران اجرایی میشود. مابقی تحریمها هم که نفت و بانک مرکزی ایران را هدف گرفته از روز پنجم نوامبر (۱۴ آبان) اجرایی خواهد شد.
ترامپ در ادامه بیانیه خود گفته که تراکنشهای مالی دیگر کشورها با ایران را از نزدیک رصد میکند و افراد و یا نهادهایی که کار با ایران را کاهش ندهند خود را در معرض عواقب سنگینی قرار خواهند داد.
رییسجمهور آمریکا مشخصا به روند خروج شرکتهای اروپایی از ایران اشاره کرده و گفته «خرسندم که بسیاری از شرکتهای بینالمللی، قبل از این، از تصمیم خود برای ترک بازار ایران خبر دادهاند و کشورهای متعددی هم گفتهاند که واردات نفت خام ایران را کمتر یا قطع میکنند».
دونالد ترامپ در این بیانیه از کشورهای دیگر خواسته که با ادامه اینگونه اقدامات، ایران را در دو راهی انتخاب بین «تغییر رفتار تهدیدآمیز و ثباتزا و بازگشت به آغوش اقتصاد جهانی یا ادامه مسیر رو به پایین انزوای اقتصادی» قرار دهد.
ترامپ همچنین به امضای فرمان اجرایی بازگشت تحریمها اشاره کرده و گفته این کار را در راستای تصمیم ۱۸ اردیبهشت خود که آمریکا از برجام خارج شده، انجام میدهد.
ترامپ در بخشی از این بیانیه مدعی شده که برجام توافقی وحشتناک و یکجانبه است که نتوانسته به هدف اولیه خود یعنی مسدود کردن همه مسیرهای ایران به سمت بمب اتم، دست یابد.
رییسجمهور آمریکا در ادامه ادعاهای بیاساس خود گفته که ایران امروز تهدیدی است برای آمریکا و متحدان ما. آنها نظام مالی بینالمللی را تضعیف و از تروریستها و شبه نظامیان در سراسر جهان، حمایت میکنند.
رییسجمهور آمریکا اعلام کرده دولت من تا امروز ۱۷ دور تحریم مرتبط با ایران اعمال کرده که ۱۴۵ شخص و شرکت را در بر میگیرد. از روز اعلام خروج آمریکا از برجام در مورخ ۸ می، دولت من ۳۸ هدف مرتبط با ایران را در شش گام مجزا تحریم کرده است.
همچنین پمپئو در یادداشتی توئیتری با تکرار اداعاهای واهی آمریکا علیه ایران نوشت: ۹۰ روز پیش رئیسجمهوری، ایالات متحده آمریکا را از توافق ناکام ایران خارج کرد. امروز تحریمها علیه رژیم ایران مجدداً اعمال شد تا با فعالیتهای بد آن مقابله کند. رژیم ایران باید از منابع این کشور برای کمک به شهروندان خود استفاده کند نه حمایت از تروریست و تحکیم رهبری خود.
بین الملل > خاورمیانه - ایرنا نوشت: امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه پس از برنامه ریزی برای سفر به سرزمین های اشغالی طی ماههای گذشته و سپس به تعویق انداختن آن تا ماه نوامبر، سفر خود را لغو کرد.
نسخه انگلیسی تارنمای روزنامه یدیعوت آحارونوت با انتشار این خبر افزود: پاریس دلیلی برای لغو این سفر ارائه نکرده، اما به نظر می رسد این موضوع مربوط به بحران سیاسی پیش روی مکرون در فرانسه پس از درگیری محافظ وی با معترضان است.
به نوشته این روزنامه صهیونیستی، مکرون سال گذشته اعلام کرد در بهار سال 2018 به منظور ارائه برنامه جدیدی برای مذاکرات فلسطین- اسرائیل به سرزمین های اشغالی سفر خواهد کرد. این سفر به ماه نوامبر موکول شد و اکنون نیز به صورت کامل لغو شده است.
ماه گذشته ویدئویی منتشر شد که مقام امنیتی ارشد «امانوئل مکرون» را در حال ضرب و شتم یک معترض ضد دولتی نشان می داد. این فیلم «آلکساندر بِنال» محافظ مکرون را در حال کتک زدن یکی از معترضان حاضر در تظاهرات روز کارگر نمایش می دهد. یک روز پس از بازداشت بنال کاخ الیزه با صدور بیانیه ای وی را از کاخ الیزه اخراج کرد.
افشای خشونت دستیار ارشد رئیس جمهوری فرانسه در تظاهرات روز اول ماه مه، به گرفتاری بزرگی برای دولت و شخص رئیس جمهوری تبدیل شده و انتقاد احزاب مختلف فرانسه به انتشار ویدئوی جنجالی را افزایش داده است.
یدیعوت آحارونوت ادامه داد: لغو سفر مکرون درست پس از لغو سفر ادوارد فیلیپه نخست وزیر فرانسه به اسرائیل به علت مشکلات در سیاست داخلی اتفاق افتاده است.
این روزنامه نوشت: اما برخی مقامات اسرائیلی معتقد هستند دلیل دیگری وجود داشته و مدعی شدند که تظاهرات مرگبار در نوار غزه موجب نیامدن رئیس جمهوری فرانسه شده است.
52311
بین الملل > خاورمیانه - خبرگزاری صدا و سیما نوشت: عربستان سعودی اقدام میانجی گرانه برای حل بحران بین این کشور و کانادا را رد کرد.
به گزارش رویترز، عربستان سعودی روز چهارشنبه اعلام کرد جایی برای میانجیگری در موضوع حل اختلاف دیپلماتیک با کشور کانادا وجود ندارد. عربستان سعودی تاکید کرد کانادا می بایست اشتباه بزرگ خود را تصحیح کند.
عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان سعودی که در مصاحبه مطبوعاتی در ریاض سخن می گفت با بیان این مطلب افزود «هیچ جایی برای مذاکره وجود ندارد. اشتباهی رخ داده است و این اشتباه باید تصحیح شود.» وزیر امور خارجه عربستان سعودی از بررسی تدابیر مضاعف ضد کانادا خبر داد ولی توضیحات بیشتری درباره ماهیت این اقدامات ارائه نداد.
عربستان سعودی روز یکشنبه هرگونه سرمایه گذاری تجاری جدید با کانادا را متوقف و در اقدامی تلافی جویانه سفیر کانادا در عربستان سعودی را اخراج کرد.
دولت اوتاوا چندی پیش خواهان آزادی فعالان و مبارزان حقوق مدنی سعودی که در حبس به سر می برند، شده بود.سعودی ها همچنین در نظر دارند به برنامه های دولتی آموزشی و پزشکی با کانادا خاتمه دهد و ده ها هزار دانشجو و بیمار سعودی که پیش از این به کانادا می رفتند را به سمت دیگر کشورها روانه کنند.با این وجود وزیر امور خارجه عربستان سعودی تاکید کرد سرمایه گذاری های کانادا در این کشور ادامه خواهد داشت و تحت تاثیر این اختلافات قرار نخواهد گرفت.
منابع آگاه نزدیک به موضوع، به خبرگزاری رویترز خاطر نشان کردند کانادا در نظر دارد از امارات متحده عربی و انگلیس برای حل بحران پیش آمده درخواست کمک کند.
یک منبع ناشناس به فاینشنال تایمز گزارش داد بانک مرکزی سعودی و صندوق های بازنشستگی سعودی ها از مدیران خود در خارج خواسته اند دارایی های کانادایی خود با هر ملبغی را نقد و از این کشور خارج شوند.
روسیه نیز حمایت خود از عربستان سعودی را اعلام و تاکید کرده است، قابل قبول نیست که یک کشور درباره موضوع حقوق بشر به کشور دیگری درس بدهد. ماریا زاخاروا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه با بیان این مطلب افزود «ما همواره گفته ایم که سیاسی کردن موضوع حقوق بشر غیر قابل قبول بوده است.»
وی تصریح کرد «در چنین شرایطی نیاز به توصیه های سازنده و کمک کننده است نه انتقاد.» این تعارض دیپلماتیک می تواند مبادلات تجاری بین دو کشور که در سطح متوسط چهار میلیارد دلار باقی مانده است را تحت تاثیر قرار بدهد.