بصائر
بصائر

بصائر

بحث داغ کاربران خبرآنلاین درباره طرح مجلس؛مخالفان و موافقان چه گفتند؟

عمده کاربران خبرآنلاین می گویند طرح مجلس ایران برای خروج از ان پی تی مردم ایران را در فقر و فشار بیشتر قرار می دهد.

به گزارش خبرآنلاین، مصوبه خروج ایران از ان پی تی(لغو پروتکل الحاقی) از سوی شورای نگهاب تایید شد. این طرح به معنای خروج ایران از برجام و غنی سازی 20 درصدی اورانیوم است که از سوی جامعه ملل به معنای ساخت بمب اتم است. این طرح با باتاب منفی در میان افکار عمومی و کارشناسان داشته حتی روسیه، چین ، تروئیکای اروپا و رافائل گروسی دبیر کل آژانس اتمی ان را محکوم کرده اند.

لایحه این طرح روز در آستانه انتخابات آمریکا یعنی 12 آبان ماه شب قبل از انتخابات ایالات متحده به مجلس رفت و همزمان با نتیجه انتخابات این لایحه به رای گذاشته شد و شد آنچه که نباید بشود! در همین باره در روز 11 آذر ماه روزی که مجلس برای سرنوشت این توافقنامه تصمیم می گرفت خبرآنلاین از کاربران پرسید که آیا طرح به ضرر ماست یا نفع ما؟

80 درصد از رای دهندگان خبرآنلاین یک صدا گفته اند که این طرح به نفع مردم نیست و اگر این مجلس دغدغه مردم و تحریم دارد فکری به حال معیشت و مناطق محروم کشور باشد نه به کاری نه وظیفه انها است و نه سواد آن را دارند دخالت کند. کاربران این تصمیم را همسویی با اسرائیل، امریکا و عربستان خوانده اند و می گویند مجلس را از نفوذی ها پاکسازی کنید. برخی از کامنت های شما را در این بحث داغ باهم می خوانیم:

مخاطب بی نامی نوشت: جالبه تو شطرنج سیاسی عملا کاری که اسرائیل میخواد و انجام میدن و حرکت بعدیشونو اسرائیل طرراحی کرده.

مخاطب دیگری در پاسخ به کامنت بالا نوشت: کسانی که این طرح را دادند و تصویب کردند برای اسراییل و کاسبان تحریم کار میکنند.

محمد با اشاره به فشار تحریم ها نوشت: بی انصاف ها بزارین لااقل نفس بیاد بره معلوم نیست مجلس واسه ما کار میکنه یا دشمنای ما

کاربری با عنوان معلم ناامید با اشاره به وظایف مجلس نوشته است: این نمایندگان انقلابی و اصولگرا برا معیشت و منزلت امثال کارگر و معلم در عمل چه کرده اند ...‌؟؟

مخاطب بی نامی با اشاره به ترور شهید فخری زاده نوشت: اگر این ترور اتفاق نمی افتاد هم چنین تصمیمی گرفته می شد؟ اینکه مسئولان ما مسیر راه و تدبیر مشخصی ندارند و هیجانی و لحظه ای و بر اساس اتفاقات و رفتار طرف مقابل تصمیم میگیرند بسیار خطرناک و نگران کننده است. بیش از 50 سال است که برای برنامه هسته ای باج و هزینه میدهیم. آخر این مسیر و زمان رسیدن به آن مشخص است؟

کاربر بی نامی با اشاره به طرح مجلس و تاثیر ان بر بازار ارز و سکه و خودرو نوشت: حالا مثلا این مصوبه شما چه دردی از مردم حل میکنه؟ اورانیوم 20 درصد نون شب میشه؟ یکم بازار داشت آروم میشد دوباره بهم زدید. خدا ازتون نگذره که شما خودتون کاسبان اصلی تحریم هستید

علی با اشاره به فتوای مهم رهبر معظم انقلاب درباره ساخت سلاح هسته ای نوشت: این کسانی که پشت این طرح هستند با فتوای آقا مخالف هستند و معتقد به داشتن سلاح هسته ای و این گروه معمولا با تندرو های آمریکا و اسراییل هم نوا و هم جهت هستند و به دنبال جنگ آخر زمانی. حالا خودتان بگویید که کارهای این ها به نفع امنیت ملی است یا خلاف آن. این طرح یعنی بازگشت به قبل برجام یعنی اجماع جهانی علیه ایران. خودشون هم میدونند اما نفعشان در تحریم و فضای امنیتی و رانت تحریم است. خدا عاقبت همه ما را ختم به خیر کند با این افراد.

کاربر دیگری با اشاره به اینکه باید درباره این طرح توضیح داده شود نوشت: باید حساب کرد که انباشت اورانیوم ۲۰ درصدی و خروج از پروتکل الحاقی چه منافعی برای ما دارد و چه تبعاتی. آن وقت براحتی میتوان تصمیم گرفت که این کار به مصلحت است یا خیر!

محمدرضا اکبری با اشاره به اینکه این طرح همان چیزی بود که اسرائیل به دنبال آن بود نوشت: این مصوبه خواست قلبی اسرائیل غاصب و عربستان و امارات و بحرین و آمریکا و ..... دلار فروشان و سکه فروشان و ...... آمریکای دشمن است ::: نکنید اینکار را ...... نکنید .

حکیم باشی با اشاره به حدود اختیارات مجلس نوشت: قبل از هر نقطه نظری .باید دید این مجلس با این فهم سیاسی و اقتصادی صلاحیت تصمیم گیری در مورد چنین مطلبی رو دارد یانه

امین در پاسخ این کامنت نوشت: قطعا این امر در صلاحیت مجلس نیست و ازجمله اختیارات مراجع بالادستی است. درفرض محال داشتن اختیار، این مصوبه بار مالی دارد وشورای نگهبان آن را رد می کند.حال باید سوال کرد چطور آقایان نماینده این قدر بیسواد هستند!!؟

علی از موافقان این طرح نوشت: کاملا به نفع منافع ملی هست، یکبار قراردادی بسته شد و وعده نکردند، به عاقبت لیبی نگاه کنید، تقویت بنیه اتمی و نظامی با وجود بدعهدان الزامی است

کامنت علی با پاسخ تند کاربران مواجه شد: لیبی با دیکتاروی به نام معمر قذافی رو با ایران مقایسه کنی خودت فهمیدی یه جوری نظام رو تخریب کردی مشکل اینجاست که کم فهمانی مثل شما طراح این طرح هستند بعدش هم مثبت و منفی کامنت ها رو ببینی نظر مردم دستت میاد و متوجه میشی که نمایندگانی که با حداقل رای راهی مجلس شدن نماینده بخش کوچکی از مردم هستند

کاربر دیگری در پاسخ به علی نوشت: هر حرفی میشه حرف از لیبی و سوریه و می زنید ولی به این موضوع اشاره نمی کنید که مردم این کشور بخاطر فقر ، تبعیض ، بیکاری ، دیکتاتوری حاکمانشون ریختن بیرون ! بخاطر نداشتن بمب هسته ایی نبود بلکه بخاطر نداشتن پشتوانه مردمی بود . به علاوه شما با این طرح از ان پی تی خارج شدی ، هم تحریم های ترامپ سر جاش میمونه هم تحریم های سازمان ملل که آمریکا زور زد برگردونه و

 کاربر بی نامی با اشاره به فتوای هسته ای مقام معظم رهبری نوشت: نفوذی ها را باید درتندرو های دو آتیشه جستجو کرد همانهایی که وقتی به صرفشان نیست صحبتهای رهبری را نادیده میگیرند

مخاطب بی نام دیگری نوشت: طرح مجلس در جهت مسدود کردن راه مذاکره و بازگشت ایران به جامعه جهانی و تمدید تحریمهاست. مگر اسرائیل هم همین ها را نمی خواهد؟
کاربر بی نامی با اشاره به فشار حداکثری ترامپ علیه ایران نوشت: در تعجبم که مجلس ما چقدر با دولت ترامپ هماهنگ عمل می کنه، از این بابت که کاری رو که ترامپ نتونست با سالها فشار حداکثری به انجام برسونه و دست از پا درازتر داره کاخ سفید رو ترک می کنه، مجلس ما مانند یک اسب ترووا از داخل قصد انجامشو داره تا هدیه ای خداحافظی باشه برای ترامپ که خیلی هم ناراحت این پست رو ترک نکنه و بدونه اینجا هم طرفدارانی داره !!!
مخاطب بی نامی با اشاره به ترورهای قبلی نوشت: بیشترین ترور دانشمند هسته ایی چه زمانی بود ؟ دوره ریاست جمهوری کی ؟ برجام بود اونموقع ؟ بله یا رومی رومی یا زنگی زنگی ، برای شما کاسبان و دلالان تحریم طلای طلا هست ، جفت شش آوردید ! اصلا ترامپ دید برجام به ضرر ایران هست واسه همین از برجام خارج شد ! چقدر شماها تفکراتتون با ترامپ و اون رژیم آل سعودی و ... نزدیک هست ! نه اونها برجام رو میخوان نه شما ! اونها جنگ بین ایران و ناتو رو میخوان شما هم میخواهید ! چقدر تفکرات جالبی دارید !
کاربر بی نام دیگری نوشت: اسم طرح درست نیست، به نوعی با اجرای این طرح تحریم ها لغو نخواهد شد و شاید بیشتر هم شود، اگر اسم طرح را میگذاشتند لغو برجام بهتر بود. متاسفم که نماینده هایی که ا فقط برای ۳۰ درصد ملت ایران نمایندگی میکنند، آتشی را در ایران شعله ور خواهند کرد که دودمان ملت را بسوزاند
کاربر دیگری نوشت: برجام خوب ولی کسانی که در ایران می خواهندانجامش دهند قدرتی ندارند و هر بارمی خواهد به ثمر بنشیندیک عده منفعت طلب کاسب تحریم چوبی میخی سیخی داخلش می کنند که وضعیت عادی نشود
داوود نوشت: وقتی با کمترین مشارکت یک عده تندرو به مجلس راه پیدا می کنند و نماینده واقعی مردم نبوده و فقط تفکر پنج درصد از ملت رو نمایندگی می کنند . هیچ طرح قابل قبولی ارائه نمیکنند. ضمن اینکه کاملا واضحه میخوان بازی روحانی و بایدن خراب کنند و بعد از به دست آوردن پاستور همه موفقیت ها رو به نام خودشون بزنند. از این نا نماینده ها باید بپرسید چرا چند ماه قبل از برحام خارج نشدند. الان هم مگه اسراییل که به قول شما عامل ترور هست جزء 5+1 هست؟
مخاطب موافق این طرح نوشت: بهترین طرح ممکن. اگر این مجلس هشت سال پیش بود خدا میدونه شرایطمون عالی بود اونا دنبال ما میدیدن التماس میکردن 99 درصد و بکنید 50 درصد کل دنیا را بهتون میدیم
حقدوست موافق این طرح  نوشت: بله به نفع ماست البته نیاز نیست فوری از ان پی تی خارج شویم ، طرح باید کاملا محاسبه شده و هدفمند و زمان بندی شده باشد و گام به گام در بازه های زمانی کوتاه انجام شود که بتواند هم بازدارندگی و هم ایجاد فشار کند و هم قابل برگشت باشد باید کنترل اوضاع را در دست داشت و بر اساس تفکر و سنجش روزانه محدودیت ها را کاهش داد نه بر اساس نوشته هایی از قبل که قابل تغییرات نباشد و نتوانست محاسبات جدید را در ان دخیل کرد ، قطعا اینگونه به نفع کشور است و اگر قرار باشد روزی مذاکره انجام شود برگه های بیشتری برای بازی خواهیم داشت ، و اینکه باید انها امنیت ایران را امنیت خود بدانند.
علی با اشاره به شکست امریکا در شورای امنیت نوشت: این طرح کاملا در خدمت اهداف اسرائیل و عربستان است . نزدیک به سه سال شدیدترین تحریمها را با سختی تحمل کردیم ولی زیر بار حرف زور و شروط ترامپ که به معنای تسلیم بود نرفتیم اما توانستیم آمریکا را در بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل و لغو تحریمهای تسلیحاتی شکست بدیم و در شورای امنیت به ان وضع منزوی و مفتضح کنیم. حالا که وقت چیدن میوه مقاومت بود و می تونستیم به دنیا نشان دهیم امریکا در کارزار فشار حداکثری شکست خورده و دولت بایدن مجبور به بازگشت به برجام و لغو تحریمها شده و ایران به زورگویی و فشار باج نمی دهد متاسفانه مجلس انقلابی با این طرح عجیب میخواد کاری بکنه که ترامپ و اسرائیل و پادوهای منطقه ای انان نتوانستند انجام بدن یعنی رفتن پرونده ایران به شورای امنیت و احیای قطعنامه های گذشته و تحریمهای جهانی و انزوای مجدد ایران. جالبه نام طرح هم گذاشتن اقدامات راهبردی برای رفع تحریمها!!!
شما کاربران گرامی می توانید با مراجعه به این لینک در این بحث داغ شرکت کنید:
شما نظربدهید/طرح مجلس درباره خروج از NPTبه نفع ماست یا به ضرر ما؟ v

پس از ترور فخری‌زاده و ورود ناوهای آمریکا به خلیج فارس/پیام های خطرناک این داماد نازپرورده برای امیر قطر و ولی‌عهد عربستان چیست؟

پس از ترور فخری‌زاده و ورود ناوهای آمریکا به خلیج فارس/پیام های خطرناک این داماد نازپرورده برای امیر قطر و ولی‌عهد عربستان چیست؟

یک روزنامه عربی نوشت: پیام های خطرناک کوشنر برای امیر قطر و ولی عهد عربستان چیست؟آیا نتانیاهو و رئیس موساد به نشست دوم "نیوم" به ریاست این داماد نازپرورده می پیوندند؟

به گزارش خبرآنلاین، عبدالباری عطوان با اشاره به سفر کوشنر به منطقه  با طرح این سوال «چرا در کمتر از یک هفته از ترور فخری زاده و ورود ناوهای هواپیمابر به خلیج فارس کوشنر به عربستان و قطر سفر می کند؟» در الرای الیوم نوشت:

سفر کوشنر به عربستان و قطر تنها کمتر از یک هفته از ترور فخری زاده از سوی موساد از اهداف آن یعنی تلاش برای گسترش دایره ائتلاف اسرائیل با کشورهای عربی و بسیج برای مشارکت در جنگ ها یا اقدامات تروریستی علیه ایران و جریان های محور مقاومت خبر می دهد.دغدغه اسرائیل که در این سفر نمود می یابد، نابودی ایران و تاسیسات هسته ای این کشور پیش از به قدرت رسیدن بایدن است.

پیام های خطرناک او برای امیر قطر و ولی عهد عربستان چیست؟آیا نتانیاهو و رئیس موساد به نشست دوم "نیوم" به ریاست این داماد نازپرورده می پیوندند؟

-سفر کوشنر به عربستان و قطر تنها کمتر از یک هفته از ترور فخری زاده از سوی موساد از اهداف آن یعنی تلاش برای گسترش دایره ائتلاف اسرائیل با کشورهای عربی و بسیج برای مشارکت در جنگ ها یا اقدامات تروریستی علیه ایران و جریان های محور مقاومت خبر می دهد.دغدغه اسرائیل که در این سفر نمود می یابد، نابودی ایران و تاسیسات هسته ای این کشور پیش از به قدرت رسیدن بایدن است.

روزنامه های آمریکایی هدف این سفر را آشتی دادن عربستان و قطر عنوان کرده اند اما این سخن دروغ و اقدامی برای پنهان کردن هدف اصلی این سفر یعنی حمله به ایران به صورت محدود یا گسترده به علل زیر است:

_نخست:کوشنر در طول چهار سال گذشته هیچ اقدامی جدی برای این آشتی انجام نداده است.

دوم:اگر واقعا درصدد آشتی است چرا این سفر او شامل دیگر دشمنان قطر یعنی مصر،امارات و بحرین نمی شود؟

_سوم:تلاش برای حل اختلاف قطر و عربستان به دور از طرف های دیگر یعنی کاشتن بذر جدایی در محور مخالف قطر است، مگر این که کوشنر بداند عربستان می خواهد از ائتلاف امارات و مصر جدا شده و به ائتلاف قطر و ترکیه بپیوندد که این احتمال واقع بینانه نیست.

_چهارم:دغدغه این روزهای کشورهای حاشیه خلیج فارس آشتی نیست بلکه تنش شدیدی به علت تجاوز اسرائیل به ایران و پاسخ احتمالی ایران بر این کشورهای حکمفرما است که احتمالا فتیله جنگی بزرگ را شعله ور کند. صحبت از آشتی در صورتی که ناوهواپیمابر آمریکا و کشتی های جنگی اش و بمب افکن های B52 وارد آب های خلیج فارس شده اند،نادانی است.

_پنجم:بعید نیست هدف سفر کوشنر به عربستان و قطر یعنی دو کشوری که بزرگترین پایگاه های نظامی آمریکا در آنها قرار دارد، باخبر کردن حکومت این دوکشور از طرح های حمله به ایران باشد حمله ای که از پایگاه های این کشورها صورت خواهد گرفت.

نگاه ها اکنون باید به دیدار ولی عهد عربستان و کوشنر دوخته شود. آیا این دیدار محدود به این دو خواهد شد یا نتانیاهو و رئیس دستگاه موساد نیز به آن خواهند پیوست؛ یعنی افرادی که هفته پیش در کنار پمپئو با ولی عهد در نشستی چهار جانبه دیدار کردند. نشستی که گفته شد طرح جنگ ترور ها و نابودی تاسیسات هسته ای ایران در آن طراحی شد که هدفش به دام انداختن این کشور از طریق وادر کردنش به پاسخ است.

روزنامه "فایننشال تایمز" هدف این سفر را آشتی میان کشورهای خیلج فارس عنوان کرد. این سخن جهل نسبت به تحولات منطقه را نشان می دهد. بن سلمان در برابر فشارهای ترامپ برای آشتی و عادی سازی مقاومت کرد زیرا او می داند عادی سازی با اسرائیل یا آشتی با قطر باعث نخواهد شد بایدن از بازگشت به توافق هسته ای منصرف شود.

کوشنر به دنبال آینده و منافع مالی و تجاری خود در منطقه و بهره برداری از دستاوردهای عادی سازی در این راستا است. هر سخنی غیر از این با توجه به واقعیت منطقه و تحولات آن درست نیست. چرا رهبران عربستان و قطر به داماد رئیس جمهوری امتیاز دهند که شش هفته بعد از قدرت کنار می رود، در حالی که چنین امتیازی را به امیر فقید کویت اعطا نکردند که سه سال آخر عمر خود را به پیدا کردن راه حلی برای این بحران اختصاص داد.v

مروری بر مواضع قالیباف درباره برجام از گذشته تا امروز /پاسخی که قالیباف بعد از ۳ سال به سوال روحانی داد

۹۹

قالیباف و برجام؛ نان ۹۶ به نرخ ۹۹

از اردیبهشت ۹۶ تا آذر ۹۹ باید چه اتفاقی افتاده باشد که نظر قالیباف درباره یک موضوع مهم و ملی به نام برجام به طور بنیادین تغییر کند؟ آیا پای انتخابات ۱۴۰۰ در میان است؟

مریم جمشیدی: قالیباف به عنوان رئیس مجلس یازدهم در حالی مصوبه «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران» را به روحانی  رئیس جمهور و رقیب چند سال قبلش ابلاغ کرد که در رقابتهای انتخاباتی سال ۹۶ ، خود را موظف به حفاظت از برجام در صورت رییس جمهور شدن دانسته بود!

>>>بیشتر بخوانید؛

دست انداز هسته‌ای مجلس برای کشور /لغو تحریم‌ها یا بازگشت به فصل هفتم شورای امنیت؟

سوال این است که «از اردیبهشت ۹۶ تا آذر ۹۹ باید چه اتفاقی افتاده باشد که نظر یک فرد که سالها سابقه مدیریت در حوزه‌های مختلف داشته، درباره یک موضوع مهم و ملی به طور بنیادین تغییر می‌کند؟»

البته نه تنها نظرش تغییر بنیادین پیدا کند بلکه طرحی را هم با کمک دوستانش برای کن‌فیکون کردن آن آماده و تبدیل به قانون کند! آنهم بدون اینکه ذره‌ای باور داشته باشد طرحش ، موردی را نشانه گرفته که فراقوه‌ای بوده و تصمیم گیری درباره آن به تنهایی، در اختیار هیچ قوه‌ای نیست.

طرحی که نیامده تصویب و تایید شد

سه شنبه این هفته مجلس یازدهم طرحی را به قید دو فوریت به تصویب رساند که عنوانش «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» بود. دیروز این طرح بخاطر ایرادی که شورای نگهبان به آن گرفت، مجددا به مجلس عودت داده شد ؛ البته ساعتی بعد دوباره به شورای نگهبان برگشت و هنوز اذان مغرب گفته نشده بود که شورای نگهبان آن را تایید و قالیباف نیز آن را به رئیس جمهوری ابلاغ کرد.

کل مدت زمان مطرح شدن آن در صحن علنی مجلس و بر سر زبانها افتادنش در رسانه‌ها نیز به یک هفته هم نرسید؛ اما در همین مدت کوتاه هم با انتقاد فراوان مواجه شد. زیرا مصوبه مجلس برخلاف نامی که برایش انتخاب شده بود، بر خروج ایران از برجام تاکید داشت. نکته جالب‌تر آنکه مجلس یازدهم مصوب کرد دولتمردان چنانچه مصوبه‌اش را اجرا نکنند، مجازات زندان مواجه می‌شوند!

انتقاد مخالفان طرح مجلس چه بود؟

از دید منتقدان، نتیجه طرح مذکور، از بین بردن زمینه های دیپلماسی و ضربه زدن به برجام است. به خصوص در شرایطی که ترامپ بازنده انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا شده و بایدن رئیس جمهور منتخب این کشور نیز، ابراز تمایل کرده که به برجام برگردد؛ لذا احتمال آنکه بخشی از تحریم ها و یا همه تحریم هایی که ترامپ در این مدت برقرار کرده بود، توسط بایدن ملغی شود، وجود دارد. در همین راستا مخالفان، مصوبه مجلس را ضمن آنکه کمک به منافع آمریکا، اسرائیل و عربستان توصیف کردند، آن را تصمیمی دانستند که می‌تواند معاش مردم را نشانه گرفته و سفره کوچک شده آنان در اثر تحریم‌ها را کوچکتر کند.

نکته مهم دیگری که موجب نگرانی شده است، مهلت یک ماهه‌ای است که این مصوبه برای پایان دادن به پروتکل الحاقی در نظر گرفته است و این، یعنی کمک کردن به اینکه اتهام فعالیت نظامی در برنامه هسته‌ای ایران را مجددا فعال کرده و بدین طریق، پرونده ایران را ذیل فصل هفتم ببرند که قطعا موقعیتی خطرناک برای کشور خواهد بود زیرا امکان حمله نظامی به کشور را از طریق سازمان ملل، فراهم می کند. اما برجام توانسته بود ایران را از ذیل آن خارج کرده و خطر وقوع جنگ نظامی را از کشورمان دور کند.

مصوبه مجلس اما فقط مورد انتقاد کارشناسان قرار نگرفت و دولت نیز صراحتا مخالفت خود را با آن اعلام کرد. دولتی‌ها برجام را موضوعی فراقوه‌ای بیان کردند که تصمیم‌گیری درباره آن در حیطه اختیار هیچ قوه‌ای به تنهایی نیست. در همین باره جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در نامه‌ای به شورای نگهبان تاکید کرد :«با تدبیر رهبری، مدیریت هسته‌ای به شورای عالی امنیت ملی سپرده شده؛ حتی دولت هم در این زمینه دخالت نمی‌کرد و مجلس نباید در مسائل اجرایی دخالت کند.»

شاید جالب باشد بدانید  تاکید بر اینکه برجام یک تصمیم ملی و فراجناحی است، فقط توسط دولتمردان روحانی بیان نشده است! این واقعیت تا سه سال قبل نیز مورد اذعان قالیباف هم قرار داشت؛ یعنی زمانی که در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری ایران به عنوان رقیبب حسن روحانی یکی از ۴ کاندیدایی بود که قرار بود در معرض رای مردم قرار بگیرد.

بخشی از اظهارات قالیباف درباره برجام که در مناظره‌ها یا گفتگوهای انتخاباتی متعدد در اردیبهشت ۹۶ بیان شد، به شرح جدول ذیل است:

در این شرایط، می‌بینیم در حالی که هنوز دوره دوم دولت روحانی به پایان نرسیده و از سوی دیگر، با توجه به تحولات اخیر آمریکا، روزنه‌هایی مبنی بر بازگشت این کشور به برجام و مسیر دیپلماسی به چشم می‌خورد، قالیباف رویکردی کاملا متضاد با آنچه که سال ۹۶ درباره برجام گفته بود، اتخاذ کرده است. 

در کشاکش مناظره‌های انتخاباتی ۹۶ روحانی در واکنش به تاکیدات متعدد رقبایش مبنی بر اینکه برجام مورد تایید نظام است؛ از رقبای خود پرسیده بود که « برای اجرای برجام اگر برجام یک توافقی است که مورد قبول است، پس چرا در خیابان های تهران بیلبورد زدید؟ چرا این همه به آنهایی که در حین مذاکره بودند فحاشی کردید؟» 

روحانی همچنین خطاب به آنان این سوال را مطرح کرد: «خیلی مهم است که مردم ما به این مساله مهم توجه کنند افرادی که امروز کاندیدا هستند، باید به طور صریح به مردم بگویند با برجام می خواهند چکار کنند و با دنیا چگونه می خواهند تعامل کنند؟»

آن روز رقبای روحانی اگرچه به صراحت پاسخ نداده و ترجیح دادند سکوت کنند، اما با مصوبه امروز مجلس، جواب قالیباف به سوال روحانی نه در حرف بلکه در عمل داده شد! 

آن روز قالیباف در نقد عملکرد دولت درباره برجام گفته بود « دولت چک را گرفته و نمی‌تواند تبدیل به پولش کند!» این حرف اگرچه کاملا عبارتی سیاسی در نقد رقیب بود اما به نظر می‌رسد هنوز رقابتهای آن دوره برای قالیباف به پایان نرسیده که اینطوری موضع خود را درباره برجام و فراقوه‌ای بودن آن تغییر داده و از طریق قوه مقننه دنبال ایجاد مانع در مسیر دیپلماتیک تهران و جامعه جهانی است.

برای همین ناظران بر این باورند که متاسفانه این بار هم پشت این طرح که در پی ترور شهید فخری‌زاده به صحن علنی مجلس کشیده  شده، به جای روح ملی، بیشتر یک روح جناحی و سیاسی است که دود آن هم فقط به چشم مردم می‌رود.v

شهید فخری زاده با این سلاح نظامی ترور شد /«تیربار اتوماتیک» چگونه کار می‌کند؟ +عکس

شهید فخری زاده با این سلاح نظامی ترور شد /«تیربار اتوماتیک» چگونه کار می‌کند؟ +عکس

فارس نوشت: یکی از روایت‌های منتشرشده درباره نحوه به شهادت رسیدن شهید فخری‌زاده طی عملیات تروریستی، استفاده از تیربار اتوماتیکی است که بر روی خودروی وانت در محل حادثه نصب شده بود، در این گزارش چیستی تیربار اتوماتیک و نحوه عملکرد آن را بخوانید.

پس از شهادت دانشمند شهید محسن فخری‌زاده رئیس سازمان پژوهش و نوآوری‌های دفاعی وزارت دفاع در روز جمعه طی یک عملیات تروریستی، روایت‌های مختلفی پیرامون چگونگی اجرای این عملیات تاکنون منتشر شده است.

فارس با پیگیری ماجرا به اطلاعاتی دست یافت که حکایت از استفاده از سلاح اتوماتیک (تیربار) دارد که بر روی یک خودروی وانت نصب شده بود و تیراندازی به سمت خودروی شهید فخری‌زاده به وسیله این تیربار صورت گرفته است.

موضوعی که علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز اینگونه آن را روایت می‌کند: دشمن از سبک و شیوه کاملا جدید و حرفه‌ای و تخصصی استفاده کرد و متاسفانه موفق شد که بعد از ۲۰ سال به هدف خودش برسد. متاسفانه عملیات بسیار پیچیده‌ای بود و با به کارگیری تجهیزات الکترونیکی رخ داد و هیچ فردی در صحنه حضور نداشت.

تیربار اتوماتیک چیست؟

تیربار اتوماتیک زیرمجموعه‌ای از تسلیحات کنترل از راه دور است که در علوم نظامی تحت عنوان (Weapon Remote Station) یا «جایگاه کنترل از راه دور سلاح» شناخته می‌شوند. طی سال‌های گذشته با پیشرفت تکنولوژی، موضوع کنترل از راه دور تسلیحات رزمی در دستور کار بسیاری از ارتش‌های جهان قرار گرفته و همین امر سبب شده تا تسلیحاتی که راه‌اندازی، روانه‌سازی و استفاده از آنها نیازمند حضور نفر یا نفراتی در کنار آنها داشت، امروز به صورت تماما خودکار و به صورت اتوماسیون شده، کار خود را انجام دهند.

این جایگاه‌های کنترل از راه دور غالبا برای کنترل آتش سلاح‌های کالیبر سبک و متوسط بر روی انواع خودروهای زرهی، سکوهای زمینی مانند برجک‌های مرزبانی، خودروهای رزمی سبک و حتی خودروهای غیرنظامی نیز قابلیت نصب دارد و در حقیقت یک پایه ثابت شده است که سامانه‌های اپتیکی شامل هدفگیری و مسافت‌یاب بر روی آن نصب شده تا پذیرای سلاح مورد نیاز یگان عمل کننده بر روی آن برای کنترل از راه دور باشد.

بعنوان مثال سامانه Arrow 12 یک جایگاه کنترل از راه دور سلاح سبک و جمع و جور است که برای انواع تیربارهای کالیبر مختلف ۱۴.۵، ۱۲.۷ و ۷.۶۲ کاربرد دارد و به راحتی بر روی انواع پلتفرم‌ها مانند خودروهای زرهی، قایق‌های کوچک و حتی وانت‌های تجاری نیز قابل نصب است.


نصب سامانه Arrow 12 بر روی وانت

از جمله ویژگی‌های تیربارهای اتوماتیک، مجهز بودن آنها به دوربین‌های هدفگیری در شب و روز است  که در کنار کامپیوترهای محاسباتی مانند کامپیوتر محاسبه بالستیک گلوله، به افزایش دقت آنها کمک قابل توجهی می‌کند.

هدایت این تیربارها به صورت کنترل از راه دور و با استفاده از کنسول‌های مخصوص صورت می‌گیرد.


نمونه‌ای از کنسول هدایت یک سامانه تیربار اتوماتیک

در کشورمان نیز طی سال‌های گذشته توسعه سکوهای کنترل از راه دور سلاح مورد توجه صنعت دفاعی و نیروهای مسلح قرار گرفته است و امروزه شاهد بکارگیری گسترده آنها در بخش‌های مختلف نیروهای مسلح خصوصا در مرزهای کشور هستیم.

معروف‌ترین آنها سکوی تاکتیکی کنترل از راه دور و هوشمند RU762HM است که در کشور با نام «حامی» نیز شناخته می‌شود. حامی یک سیستم اتوماسیون برای شلیک انواع تیربارهای موجود در کشور در کالیبرها و انواع مختلف است که توسط کاربر به صورت کنترل از راه دور هدایت می‌شود.


شلیک تیربار اتوماتیک در یک رزمایش

این سامانه در حقیقت ترکیبی از تیربار با سیستم‌های مراقبتی شامل دوربین‌های اپتیکی و حرارتی به منظور هدفگیری در شب و روز و مسافت‌یاب لیزری است که قابلیت عمل در تمام شرایط آب و هوایی را در بُرد مؤثر تیربار دارد.


تیربار اتوماتیک نصب شده روی خودروی سفیر

مهمترین مزیت استفاده از سامانه‌های کنترل سلاح از راه دور، کاهش تعداد نفرات درگیر و به دنبال آن کاهش تهدید جانی علیه آنها است؛ از سوی دیگر استفاده از این سامانه‌ها توان درگیری در برد بیشتر با دقت بالاتر و در عین حال غافلگیری را افزایش می‌دهد.